Sparkrav slår hårt mot barn och unga

Barn och ungdomar kommer att fara illa om Uppsala kommun ska spara på socialtjänstens behandlingskostnader, något som kommunstyrelsen väntas besluta idag. Det menar Birthe Fridh, enhetschef på barn- och familjeenheten i Gamla Uppsala.

Uppsala kommun går mot ett nytt stort underskott i år - enligt prognosen på 76 miljoner kronor. En stor del av underskottet kommer från de fem distriktsnämnder som bland annat ansvarar för omhändertagande av barn, unga och missbrukare. Därför måste det sparas där, berättade Upplandsnytt tidigare i veckan.

Socialdemokratiska finanskommunalrådet Lena Hartwig sa i Upplandsnytt att de nämnder som tillsammans har hand om det här området måste se över sina arbetsmetoder för att bli billigare och minska antalet dyra placeringar av unga och missbrukare. Men några onödiga placeringar görs inte, säger Lars Persson, socialdemokratisk ordförande i Östra Distriktsnämnden, som också menar att det skulle slå hårt mot bland annat unga om placeringarna minskade.

Birthe Fridh, som jobbar åt Gamla Uppsala distriktsnämnd, menar också att placeringar aldrig görs i onödan, och att det enda som skulle gå att spara på idag är insatser som görs i hemmet - fast det skulle också få stora konsekvenser, och i längden keda till större behov av placeringar på behandlingshem. Hon menar att det vore jättebra om kommunen kunde satsa mer på förebyggande arbete, men att det tar flera år innan det kan leda till en besparing.


Kontakta reportern:
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".