Barnflickan psykiskt störd

Den mordåtalade barnflickan i Knutbymålet lider av en allvarlig psykisk störning, konstaterar Socialstyrelsens rättsliga råd i ett utlåtande idag.

Till följd av den psykiska störningen finns risk för att hon ska begå nya allvarliga brott.

Socialstyrelsen anser att barnflickan lider av religiöst färgade vanföreställningar av psykotisk svårighetsgrad, förstämningssyndrom samt identitetsproblem.

Rättsliga rådet anser att i och med att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning så kan hon överlämnas till rättspsykiatrisk vård i stället för att dömas till fängelse.

Rådets yttrande är ett komplement till den rättspsykiatriska utredning som redan gjorts. Rätten fann att barnflickans diagnos var svårbedömd, och skickade därför vidare utredningen till Socialstyrelsens rättsliga råd för en ny bedömning.

Ett av rådets medlemmar reserverar sig. Han menar att barnflickan har utsatts för en extrem påverkan i den slutna regliösa miljön i Knutby, men att det inte fanns något psykotiskt i hennes handlingar - de var tvärtom planerade och medvetna försök att inte mista kontakten med Gud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".