Uppsalas skolor förfaller

Uppsalas skolor och förskolor blir i allt sämre skick. Underhållet har släpat efter i flera år och nu är situationen så akut att fastighetsämnden menar att kommunen kommer att få betala dyrt för det om några år.

När förvaltaren Dick Larsson visar runt på den sommartomma Heidenstamskolan ser man att det är ritat på väggarna och kakelplattor saknas i fasaden.

Utomhus ser man hur färgen flagat på många fönsterkarmar och på gymnastiksalens fönster går det att plocka bort stora träbitar med fingrarna. Enligt Dick Larsson är Heidenstamskolan inte i ovanligt dåligt skick. Den är ungefär i snittet av de han har hand om.

Orsaken till att det ser ut så här är alltså att fastighetskontoret under flera år inte haft råd med allt underhåll. kontoret har nu bett om 70 extra miljoner om året för att klara av situationen.

Men kommunstyrelsen sa igår kväll nej. Det blir inga mer pengar. Dick Larsson menar att det här dels innebär att elever och förskolebarn får fortsätta i en dålig arbetsmiljö, dels att kommunens fastigheter riskerar att skadas av det dåliga underhållet, något som leder till mycket stora kostnader för kommunen framöver. I vissa fall kan det kosta tio gånger så mycket att reparera skador som att sköta underhållet, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".