Byggiver i Uppsala försenar byggandet

Byggandet i Uppsala riskerar att försenas av att Stadsbygggnadskontoret fått allt svårare att hinna med alla planärenden.

Det är allt fler som vill bygga i Uppsala och det innebär att Stadsbygggnadskontoret måste ändra i och göra fler nya detaljplaner. Planerna styr hur mark i olika områden får användas och vilka byggnader som får finnas där.

Om det man vill bygga inte stämmer med den plan som finns måste den ändras först. Och en sådan här planprocess tar i normala fall runt ett och ett halvt år. Men idag tar det ofta två år.

Och byggandet av nya bostäder, som politikerna bedömer som en av de viktigaste faktorerna för att Uppsala ska kunna utvecklas, riskerar alltså att försenas på grund av det här.

Så för att minska problemen har byggnadsnämnden nu gjort en prioriteringslista för olika typer av byggen. Allra snabbast ska man ta hand om strategiskt viktiga projekt, till exempel viadukter under järnvägen och universistetsinstitutioner. 
Sedan kommer hyresrätter. 

Till såndant som prioriteras lågt och nu kan få vänta extra länge hör allt som inte är bostäder till exempel en parkeringsplats i Eriksberg och toaletter till Sunnersta IF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista