Kd-kvinna hoppas minska spritinförseln genom EU-engagemang

Kristdemokraten Helena Halldorf Romero från Uppsala vill stoppa alkoholfloden som väller in i Sverige, och slåss för att Sverige får återfinföra införselkvoter. Hon är en av EU-kandidaterna från Uppsala. 

Kristdemokraternas kandidat från Uppsala vill utmana EU-rätten, genom att återinföra de införselkvoter som vi hade före den första maj. Hon vill proppa igen den här kranen som gör att spriten väller in, säger hon. Hon menar att spritfloden gör att flera hundratusen barn kommer attt växa upp med missbrukande föräldrar.

Finansministern menar bland annat, att ett sätt att minska införseln av sprit är att sänka skatten. Finansministerns utspel är populistiskt, säger Helena. 

Alkoholen är inte den enda frågan som hon brinner för. Handel med barn och kvinnor måste också tas om hand centralt av EU, menar hon. Där tror hon att Sverige kan vara med at påverka, precis som med klimatfrågan.

Det som andra klagar på, att EU lägger sig i alltför små saker, tycker hon har blivit lite bättre den senaste tiden.

Kontakta reportern: alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista