Sigtunamodell för mångkulturella lov sprids

Nu tar flera stockholmskommuner efter Sigtuna kommuns beslut att införa mångkulturella lovdagar för alla elever.

För en dryg månad sedan beslutade Sigtuna att införa tre nya lovdagar för kommunens elever eftersom 10 000 sigtunabor har nämligen sitt ursprung i ett annat land. Dagarna gäller det persiska och kurdiska nyåret Newroz, avslutningen på den muslimska fastemånaden Ramadan och ortodoxa kyrkans långfredag.

Och nu går alltså flera stockholmskommuner i samma spår som Sigtuna. I Huddinge hoppas gymnasienämndens vice ordförande att införa mångkulturella lovdagar under läsåret 2005/2006. I Rinkebys stadsdelsnämnd i Stockholm har förvaltningen i uppdrag att lägga lärarnas studiedagar under slutet av Ramadan.

Erik Nilsson, skolborgarråd för hela Stockholm tycker att kollegorna i Sigtuna är modiga, säger han till Dagens Nyheter. För det här läsåret har han inte hunnit förbereda något liknande förslag men på sikt kanske de centralstyrda lovdagarna bör avskaffas, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista