Riktlinjer för äldrestöd kritiseras

Uppsala kommun vill vältra över för mycket av ansvaret för omhändertagandet av äldre på de anhöriga. Det menar flera organisationer i sina remissvar angående kommunens förslag till nya riktlinjer för stöd till äldre.

Uppsala kommun håller på att ta fram riktlinjer för stödet till äldre. Tanken med riktlinjerna är bland annat att bedömningarna om vilken hjälp en äldre ska få hemma eller om han eller hon ska flytta till ett äldreboende, ska göras likadant i hela kommunen.

De flesta av de organisationer och föreningar som fått yttra sig om förslaget tycker att det är bra att det kommer riktlinjer, men det finns också punkter som flera är kritiska till. Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd är oroliga för att kommunen vill vältra över mer ansvar på de anhöriga. Röda Korset instämmer också i det, liksom Frälsningsarmén, som menar att det är ett problem bland annat för att många äldre redan idag känner sig som en belastning.

Flera instanser är också bekymrade över att normen i de här riktlinjerna är att äldre ska bo kvar hemma. Röda Korset menar att det inte finns underlag för synen att alla äldre vill bo hemma så länge som möjligt och att alltför många idag vägras äldreboende för att de inte är tillräckligt sjuka. Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd anser också att det är ett problem och att hemtjänst inte är tillräckligt för många.

Äldrenämnden i Uppsala kommun ska fatta beslut om riktlinjerna i nästa vecka.


Kontakta reportern:
Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista