Junilistan stor vinnare i EU-valet

Det nya partiet Junilistan blev den stora vinnaren i EU-parlamentsvalet, med 14,4 procent av rösterna och därmed tre av Sveriges 19 mandat i parlamentet.
Även i Uppsala län fick Junilistan oväntat många röster.

Junilistan fick 15.6 procent av rösterna i Uppsala län och var ännu större i länet än i riket i helhet.

Alla partier utom Centern och Sverigedemokraterna tappade röster till Junilistan.

Socialdemokraterna blev största parti före moderaterna tätt följda av junilistan.

Folkpartiet var den stora förloraren i Uppsala län. Inget annat parti tappade lika många röster, men ändå är folkpartiet större här än i riket som helhet.

Inget av småpartierna fick speciellt många röster i länets kommuner med undantag för Sverigedemokraterna som fick 2.9 procent av rösterna i Älvkarleby kommun och det är betydligt högre än riksgenomsnittet.

Valdeltagandet var 41.9 procent i Uppsala län. Det var lite mer jämfört med hur det var i riket i helhet och det var Uppsala kommun som hade allra högsta valdeltagande. Även i Knivsta var det lite fler som röstade jämfört med riksgenomsnittet.

Lägst valdeltagande hade Östhammar.

Uppsala län fick också en ny EU-parlamentariker.

Christoffer Fjellner som är ordförande i Moderata ungdomsförbundet och fanns på fjärde plats på moderaternas lista kom in som ny EU-parlmentariker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista