50 par händer räknar röster och kryss

Rösträkningen efter gårdagens EU-parlamentsval pågår just nu för fullt. Och i källaren på länsstyrelsen i Uppsala sitter det, ända fram till onsdag, ett femtiotal personer och jobbar med att sammanställa röster och kryss.

- Det verkar vara en tendens i år, att fler än tidigare har satt kryss på de kandidater de vill ha, säger Arne Åhman som är valsamordnare i Uppsala.

Enligt Arne Åhman så kan det vara så att de som röstat varit mer medvetna än tidigare. De kan ha vetat mer om sina kandidater.

I en källare på länsstyrelsen i Uppsala sitter just nu ett femtiotal personer och räknar röster och kryss. Moderata Ungdomsförbundets Christoffer Fjellner, som har en stor chans att komma in i Europaparlamentet, riskerar nog inte att kryssas bort, säger Arne Åhman.

- Det blir nog svårt att kryssa bort honom. Bland sina väljare här i länet så ligger han nog ganska högt, tror Åhman.

På onsdag så beräknas alla röster vara färdigräknade. Då kommer också alla de poströster som postades i söndags fram.

Christoffer Fjellner själv däremot är inte den som tar ut segern i förskott:

- Jag är nog inte den som säljer skinnet innan björnen är skjuten, säger han. Men det ser ganska bra ut för mina möjligheter att bli länets EU-parlamentariker.

27 år gammal har han den senaste tiden varit ordförande i Moderata Ungdomsförbundet MUF. Enligt honom själv så har politiken, hans föräldrar, och Enköping bidragit stort till vem han är idag.

- Det var i Enköping som jag först började engagera mig i politiken. Valet 1994, då vi skulle säga ja eller nej till EU första gången, blev starten på min karriär, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista