Mer öppenhet krävs av kommunen

Äldrenämnnden i Uppsala borde ha öppna sammanträden, så att intresserade kunde komma och lyssna. Det tycker Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd, UPS.

- Då kan en och annan av oss äldre som är intresserad av en särskild fråga följa med i diskussionen och också lyssan på den föredragning som tjänstemannen gör, säger Birger Andersson ordförande i UPS.

När kommundelsnämnderna togs bort pratades det mycket om hur kommunen skulle kunna öka dialogen med medborgarna. Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd tycker att det här vore ett bra sätt att förverkliga de tankarna.

Redan idag har fritids- och naturvårdsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden öppna sammanträden. Till dem brukar det inte vara någon rusning, max en eller två åhörare dyker upp vid mötena. Birger Andersson tror inte att det skulle bli så annorlunda på äldrenämnden, men han tycker att det är en viktig rättighet.

Men i Äldrenämnden, som ska besluta om det här på torsdag, ser förslaget inte ut att få gehör. Vice ordföranden Lars-Olof Bäckman hänvisar dels till att det skulle bli besvärligt att till exempel ställa i ordning en lokal med hörselslinga till mötena, dels att de har många olika möten där kommuninvånarna är med, som flera temamöten om året och lokala möten ute i olika delar av kommunen.

- De här mötena är ju mer meningsfulla, för de är ju en dialog. Om man sitter på ett sammanträde gäller det att man verkligen har läst på för att det ska vara meningsfullt, för där får man ju bara sitta tyst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista