Sponsor betalar mindre till ambulanshelikopter

Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingas skjuta till mer pengar för att rädda kvar ambulanshelikoptern. Orsaken är att företaget Länförsäkringar kraftigt minskat sin sponsring till helikoptern.

- Det innebär ju att vi måste stå för en större del av kostnaden, säger Erik Hemmingsson som är chef för Akademiska sjukhuset.

Länsförsäkringar har tidigare sponsrat ambulanshelikoptern med 1 miljon, 250 000 kronor per år. Men det nya avtal som träder i kraft vid halvårsskiftet innebär att försäkringsbolaget bara ställer upp med 250 000 kr, alltså en miljon mindre per år.

Sponsringen utgör visserligen bara en del av den totala kostnaden för ambulanshelikopterverksamheten, men eftersom akademiska sjukhuset har mycket dålig ekonomi är varje krona viktig.

Om sjukhuset nu måste skjuta till en hel miljon extra beror på hur pass mycket andra landsting köper in sig på den, i veckan meddelade ju t ex Stockholms läns landsting att man i sommar kommer att använda sig av Uppsalas helikopter, vilket ger ett välkommet tillskott i kassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista