Stefan Hanna (C)
UPPSALA

Hanna (C) lämnar Företagarna

1:59 min

Centerpartiets omstridde kommunalråd i Uppsala Stefan Hanna tänker lämna sitt uppdrag som ordförande för Företagarna i Uppsala. Han säger att han vill satsa helt på sitt politiska uppdrag.

Stefan Hanna har egentligen velat lämna Företagarna ända sedan han blev kommunalråd, men att det hittills inte gått att hitta en efterträdare.

– Jag har försökt hitta en lösning på ledarskapssidan ända sedan jag fick förtroendet av väljarna, men har inte lyckats hittills. Jag vill sluta som ordförande vid den stämma som är i mars.

Stefan Hanna har sedan han blev kommunalråd efter valet fortsatt att parallellt vara ordförande för Företagarna i Uppsala. Två uppdrag som är svåra att förena, menar Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

– Det som är problematiskt är att han sitter på dubbla stolar. Vi i kommunstyrelsens arbetsutskott har regelbundna möten med företagarnas organisationer och där är han uppenbart både ordförande för Företagarna och ansvarigt kommunalråd, samtidigt. Och det är inte alltid så lyckat, säger hon.

Kritiken kommer också från Företagarna själva.

– Vårt syfte är ju att driva opinionsarbete gentemot politiker och makthavare. Det är klart att om man som in Stefans fall har båda rollerna blir det en komplex fråga. Man driver ju opinionsarbete mot sig själv. Jag skulle själv inte sätta mig i den positionen, säger Anders Blomkvist, ordförande för regionstyrelsen för Företagarna Uppland.

– Delvis håller jag med. Men som vi jobbar nu i Företagarna är det vice ordförande som är extern talesperson och jag har då varit kommunalråd och inget annat, svara Hanna.

Från och med mars räknar Stefan Hanna alltså med att kunna vara enbart politiker. Om nu Centerpartiet har fortsatt förtroende för honom efter hans uppmärksammade bloggskriverier.

Hur skulle du göra om Centerpartiet ville byta företrädare?

– Inga kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista