1 av 2
Ett rör på en toalett ovanför gympasalen frös och vattanskadade sedan lokalen.
2 av 2
Ulf Uddsten från Genova fastigheter
Uppsala

Nya gympasalen vattenskadad

"Det är skönt att vara ute också"
1:57 min

Uppsala Musikklasser nya idrottshall från i höstas går inte att använda längre. I julas frös ett rör sönder på en toalett på våningen ovanför salen som fylldes med drygt en decimeter vatten. Nu får eleverna ha gympa i Fyrishov eller utomhus.

Här håller de på med en orientering precis runt fotbollsplanen här bakom gymnastiksalen. Jag ska höra lite här bara hur det är att vara ute.

Är det roligt att vara ute på gymnastiken?

– Ja.

Ni saknar inte att vara inne i gympasalen?

– Jo, lite. Det är varmare.

– Men det är skönt att vara ute också.

Vad är det som är skönt med att vara ute då?

– Frisk luft.

– Fast jag tycker ändå att det är roligare att vara inne, för att det är fler redskap.

Gymnastiken har fått planeras om för Uppsala Musikklassers elever. De fick tillgång till sin gymnastiksal i höstas och hann använda den under en termin innan den blev vattenskadad i julas.

Nu får högstadieeleverna mer teori och de yngre barnen många fler gympalektioner utomhus. Men gymnastikläraren Malin Håstedt tror att utomhusaktiviteterna gör barnen gott.

– Att vara utomhus och röra på sig det är nog egentligen det bästa för barn, men det kanske kan vara lite svårt att uppfylla kursplanen åtminstone för åttor och nior om man bara är utomhus.

Hur viktiga är gymnastiklektionerna skulle du säga?

– De blir viktigare och viktigare.

Förut när ni var placerade på Balderskolan så hade ni externa lokaler också?

– Ja, det är klart att det är lite tråkigt och lite svårt att hitta motivation att göra om hela kursplanen nu.

Det är oklart när eleverna får tillgång till gympasalen igen. Bland annat måste golvet och delar av taket bytas ut. Ulf Uddsten från Genova fastigheter som är fastighetsägare menar att det är ett omfattande arbete som tar tid.

– Nu är vi inne i själva gymnastiksalen då och när jag kom hit här då var det kanske en decimeter vatten här som hade då droppat från taket här uppe.

Men hur kunde det hända då?

– Kallt ute och rören fryser. Det var det som hände.

När kommer eleverna att få tillgång till sin gymnastiksal igen då?

– Nu har vi inte haft första byggmötet så jag vet inte tidplanen än, men jag hoppas att det ska kunna ske så snabbt så möjligt till nästa termin, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".