Taxibilar väntar på kunder utanför Uppsala centralstation. Foto: Anne Markowski / SR.
Uppsala resecentrum

Taxiplatser flyttas tillbaka igen

"Kanske smidigare för kunderna"
1:42 min

Taxiplatserna på Resecentrum i Uppsala ska flyttas igen. Nyligen flyttades dem från västra till den östra sidan vilket inte varit helt problemfritt för taxiåkarna. Men från och med den 1 maj kommer taxiplatserna alltså finnas på den ursprungliga platsen på västra sidan av Resecentrum, längs Kungsgatan.

– Det är bra att flytta till västra sidan. För många kunder kommer till min bil och säger att det är konstigt att taxiplatserna är på baksidan.

– Förhoppningsvis, om det blir ordning i det hela, låter det positivt. Kanske blir det smidigare för kunderna, det får kunderna avgöra.

– Jag tycker att det är jättebra för dem som bor på västra sidan.

Nu är det bestämt att taxiplatserna ska flyttas tillbaka till den västra sidan av Resecentrum, alltså till sidan längs med Kungsgatan. Den 1 maj påbörjas byggnationsarbeten på den östra sidan av Resecentrum och det är i samband med dem som taxiflytten ska ske. Christer Åkerlund, trafikingenjör vid Uppsala kommuns Gatu- och trafikkontor förklarar hur taxitrafiken ska rulla.

– Taxi kommer att få köra in på Stadshusgatan vid den infart som är vid stadshuset, bara infart där. Sen kommer de att få köra in vid Näckens polska motsols. Sen när de kör därifrån kommer de få köra ut Bangårdsgatan, och Bangårdsgatan kommer bara ha utfart.

Och på västra sidan är det meningen att majoriteten av taxiplatserna ska förbli även fortsättningsvis. Något som oroar en del chaufförer:

– Jag undrar med förbudet mot dubbdäck, hur det ska gå till. Det är en fråga för oss.

– Vad jag vet så kommer inte det förändras. Men det är möjligt att det kommer att behöva förändras på något sätt och det är möjligt att den frågan måste prövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".