Ogiltigt att höja Uppsalaskatten

Beslutet att höja skatten i Uppsala kommun med 50 öre i år är ogiltigt. I en dom river Länsrätten upp det beslut som kommunfullmäktige fattade i december förra året.

Beslutet om att höja Uppsalabornas skatt med 50 öre fattades vid fullmäktiges allra sista möte förra året.

Beslutet kom till hastigt efter att det sent blivit klart att kommunen skulle bli av med statsbidraget till skolan om man gjorde de stora besparingar som planerades.

Skattehöjningen överklagades av tre privatpersoner som tyckte att belsutet var felaktigt på flera sätt. På en punkt har de som överklagat fått rätt.

Länsrätten menar att kommunen inte var tydlig nog i kungörelsen inför fullmäktige med att de skulle fatta beslut om skatten - eftersom det bara stod att kommunen skulle besluta om en revidering av inriktning verksamhet ekonomi på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar - skatten nämndes inte i kungörelsen.

Så därför river rätten nu upp beslutet att höja skatten.

Vad det här innebär i praktiken är än så länge oklart men kommunens jurister menar att det inte ska betyda att skatten måste sänkas igen - utan att de har stöd av en dom i regeringsrätten från 1987 för att kommunen nu i efterhand ska kunna fatta ett nytt belsut om att höja skatten från 1 januari 2004.

Kommunledningen har ännu inte bestämt om de ska överklaga till kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista