Socialdemokraten Lena Sommestad. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
SAHLINS EFTERTRÄDARE

Fler för (S)ommestad

2:00 min

Fler Socialdemokrater ansluter sig nu dem som vill se Uppsalabon och Socialdemokraten Lena Sommestad som nästa S-partiledare efter Mona Sahlin.

I dag har 24 Socialdemokrater samt styrelserna för Broderskaprörelsen i länet och Uppsala liksom studentförbundet Laboremus i Uppsala lämnat in en skrivelse där Lena Sommestad lyfts fram till distiktsstyrelsen för Socialdemokraternas i länet.

– Hon har de egenskaperna att kunna vara en som kan formulera sig väl och fokusera på de jämlikhets och rättvisefrågor som vi tycker är viktiga, säger fullmäktigeledamoten Carl Lindberg från Uppsala som är en av dem som undertecknat.

Socialdemokraternas valberedning har bett medlemmar, föreningar och organisationer kopplade till partiet att komma med synpunkter om vilka egenskaper och kvalifikationer nästa S-ledare bör ha. Därför har många tagit chansen och lämnat in skrivelser till disktriktstyrelsen i Uppsala. Här förekommer flera möjliga kandidater och på måndag ska dessa skickas vidare.

Valberedningen har inte bett om några möjliga partiledarnamn i detta skede, men det har de 24 socialdemokraterna som stödjer Lena Sommestad inte brytt sig om. Carl Lindberg tycker det varit viktigt att lyfta fram ett Uppsalanamn.

– Vi upplevde att det är viktigt att komma med bra namn, det har varit väldigt Stockholmscentrerat.

Har ni frågat Lena Sommestad om hon vill kandidera?

– Hon är medveten om att hon har ett stöd.

Men vet du om hon vill eller inte?

– Det vet vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista