Dömda för brandbombsattentat

Idag föll domen mot de två ungdomar som åtalats för försök till mordbrand efter att ha kastat en brandbomb mot Örsundsbroskolan tidigare i år.

De båda ungdomarna, en pojke och en flicka i 16-årsåldern dömdes till vård inom socialtjänsten och 80 timmars ungdomstjänst. Dessutom ska de båda betala drygt 5000 kronor var i skadestånd.

Det var i slutet av mars tidigare i år som Örsundsbroskolans bibliotek i Örsundsbro i Enköpings kommun skakades av ett brandbomsattentat. Någon brand bröt dock aldrig ut i lokalerna.

Tidigt misstänktes flickan, men hon pekade sen ut pojken som medbrottsling. Han förnekade till en början brott men har senare erkännt både skadegörelse och försök till mordbrand.

Under rättegången så skyllde flickan och pojken på varandra, och det gick inte att bestämma vem som egentligen kastat flaskan med bensin mot skolbyggnaden.

Straffet för försök till mordbrand är vanligtvis färngelse, men eftersom de båda är så unga och tidigare ostraffade, så ska de istället få genomgå Enköpings kommuns konsekvensprogram, vilket innebär att de bland annat kommer att få besöka brottsoffer och lära sig om konsekvenserna av brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".