Utfodringsplatserna behövs för att rådjuren ska överleva. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kylan svår för rådjuren

3:37 min

Den stränga vintern med mycket snö och minusgrader, och den senaste tidens något mildare väder har gjort tillvaron svår för till exempel rådjur och hjort. På vissa platser finns utfodringsplatser där rådjuren kan äta sig mätta. Henrik Falk är Jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.

– Nu står vi på en viltstig där man ser att rådjuren har gått fram och tillbaks och vi vet ju också att här uppe på berget så ligger det en udfoderplats som rådjuren besöker ofta, säger Henrik Falk.

Ja, rådjuren har det tufft i det här vädret. Enligt uppgifter från Länsstyrelsen dör en tredjedel av rådjursstammen under vinterhalvåret. Men på Djurgården leder den upptrampade viltstigen till en utfoderplats, där rådjuren kan äta. Mängden spillning visar på att det är en välbesökt plats.

– Ja, det är rätt tydligt att det här är en väletablerad plats och att de får gott om foder här ute på Djurgården.

– Av våra hjortdjur är rådjuret finsmakaren. De är ganska selektiva i sitt val av naturlig föda. De får helt enkelt svårt att hitta tillräckligt med föda på vintern. När de inte kommer åt markskiktet återstår egentligen bara kvistar och knoppar. Men det räcker inte i de flesta fall och då behövs stödutfodring från människan.

Att som privatperson skapa en egen utfoderplats är ett stort åtagande, menar Henrik Falk.

– Det gäller att hålla i utfodringen ända till de hittar sin naturliga föda. För det är i slutet av vintern, framåt vårkanten, som de är i sämst kondition. Så det gäller att hålla i när man väl börjat, säger Henrik Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista