1 av 2
Trots satsningarna efter förra vinterns kaos i tågtrafiken var det ännu mer förseningar i december 2010.
2 av 2
Tåguppropet samlar namnunderskrifter.

Ingen bättring i tågtrafiken

1:47 min

Tågtrafikens satsningar på att inte upprepa det kaos som rådde förra vintern ser inte ut att fungera. För SJ:s punktlighet på Uppsalapendeln under december 2010 har inte blivit bättre jämfört med samma månad året innan.

– Det har medfört att det varit stora problem med infrastrukturen med frusna växlar, trasiga signaler, rivna kontaktledningar och andra problem med banan. Det har varit en hel del viltolyckor under månaden också, berättar Dag Rosander.

Fem procentenheter sämre punktlighet för Uppsalapendeln visar SJ:s statistik för december 2010 jämfört med året innan. För SJ:s samtliga tåg ser det än värre ut. Där är det sexton procentenheter sämre än i fjol under samma period. Enligt presschefen är inte SJ den största boven i dramat som började med sina vinterförberedelser redan i april.

– Fordonen ska bli bättre, servicen ska bli bättre och informationen ska bli bättre och det jobbar vi på.

Men är du nöjd med SJ:s arbete och ambition med att komma i tid?

– Nej, det är jag absolut inte. Men vi rår inte över alla problem heller men vi påpekar det så ofta vi kan till myndigheterna. Vi kan tänka oss att betala högre banavgifter för att spåren ska bli bättre, säger han.

Trafikverket i sin tur som ansvarar för järnvägsnätet menar att de har gjort stora ansträngningar inför den här vintersäsongen, berättar regionchefen Einar Schuch.

– Insatserna och förberedelserna har varit mycket bättre för den här säsongen än förra.

Men varför ser det ändå ut så här då?

– Det är en hel del som är eftersatt och det räcker inte med en säsong emellan för att komma till rätta med det.

Men när kommer satsningarna att märkas?

– Förhoppningsvis till nästa vinter, säger Einar Schuch.

I helgen var representanter för Tågupproret vid Uppsala centralstation för att ragga namnunderskrifter för att trycka på de berörda myndigheterna att ta sitt ansvar.

– De skyller på varandra när det blir förseningar, säger Gunilla Meurling.

Hur har det gått i dag?

– Det har gått bra och vi har fått slut på flygblad ganska snabbt, säger Jonas Andersson för Tågupproret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista