Friskola ska ha betyg från årskurs tre

En ny Montessorifriskola som startar i Enköping i höst utmanar nu skolverket när det gäller betygen. Skolan ska bli den första i Uppland med betyg i lågstadiet, deklarerar skolan själv.

Tanken är att ge skriftliga omdömen från årskurs tre i de olika ämnena, och i omdömena ska ingå formuleringar som ”godkänd” och ”med beröm godkänd”, säger rektorn Monica Ihleberg.

Enabygdens Montessoriskola kommer att ligga i centrala Enköping på Korsängsgatan, där skolan också har fått ett litet skogsparti som ska röjas och bli till ett slags skolgård.

Till hösten börjar man med en förskoleklass och en förstaklass, sen ska skolan successivt byggas ut så att den till slut har alla nio årsklasserna. Det kontroversiella är skolans syn på betyg, som ju egentligen får ges först från årskurs åtta.

Men den här skolan tänker från årskurs tre ge skriftliga omdömen, som ju i sig är tillåtna, men som också ska innehålla omdömen som godkänd och med beröm godkänd.

På skolverket förutspår Marie-Helene Ahnborg att det kan bli svårt för skolan att kunna genomdriva sina tankar om omdömen som godkänd och med beröm godkänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista