Per Hedén på Akademikliniken. Foto: Mats Andersson / Scanpix.

Bröstförstoringsmedel från Uppsala kritiseras

1:56 min

Ett nytt medel som förstorar brösten utan att  det krävs operation skapar debatt bland läkare. Det kallas Macrolane och tillverkas av Uppsalaföretaget Q-med. Kritikerna tror att det kan finnas en risk att ämnet underlättar spridning av cancer, om det redan finns cancerceller i bröstet.

Men plastikkirurg Leif Gylbert vid Sophiahemmet i Stockholm som behandlat flera kvinnor med Macrolane, är inte oroad över riskerna.

– Man har gjort väldigt mycket forskning på själva materialet, hyaluronsyran, och den förekommer ju över hela världen i de här sprutorna Fillers-Restylane, säger han.

Röntgenläkare som mammograferat kvinnor med Macrolane i brösten anser att det krävs betydligt noggrannare undersökning och tolkning av resultaten. Enligt tillverkaren, bolaget Q-Med, ska kvinnor genomgå mammografi eller ultraljudsundersökning före behandlingen.

Men på Sophiahemmet görs inga undersökningar med mammografi för att kontrollera att det inte finns cystor eller förstadier till bröstcancer före behandlingen.

– Inte annat än en normal kontroll av kroppskonstitution och bröst förstås. Men inga andra undersökningar, inga mammografier och sådant behöver göras innan, säger Leif Gylbert.

Eftersom preparatet registrerades så sent som 2006 finns inga långtidsstudier av hur det verkar. Och plastikkirurg Per Hedén som arbetat med tillverkaren Q-meds egna studier av Macrolane håller med om att det behövs mer kunskap.

– Det är en relativt ny produkt, vi har ingen långtidsundersökning som vi har på bröstimplantat på 40-50 år men det tar många, många år innan man vet det. Samtidigt är det ju en naturligt förekommande produkt, det är ett socker som finns i kroppen och det finns ingenting som talar för att det är farligt eller konstigt, säger han.

En nackdel med behandlingen är att kroppen ibland kapslar in medlet och bröstet får hårda knölar. Det sker i ungefär 15 procent av fallen, enligt Per Hedén. Trots det är det mellan 1 000 och 2 000 kvinnor som genomgått behandling med Macrolane i Sverige, och Per Hedén tror att behandlingen kommer att bli allt vanligare.

– Det är ju ett mycket stort intresse för att få en ungdomligare och vackrare form av byst, särskilt efter graviditet och amning och många går och överväger det här, men gör det inte. Där finns det naturligtvis en grupp av kvinnor där det här är ett väldigt välkommet alternativ som kan öka deras livskvalitet, säger Per Hedén.

Men bröstcancerspecialisten Jonas Bergh håller inte med.

– Jag begriper inte varför upplysta kvinnor i västvärlden måste få sina bröst väldigt ,väldigt stora. Det är ju den frågan man ska ställa sig. Vilka krafter är det i samhället och vilka uppfattningar om kvinnor och kvinnors uppfattning om sig själva som gör att de vill utsätta sig för sådant här, säger han.

Lina Boethius SR Ekot
Lina Anna Larsson SR Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista