Kamphundar. Foto:AP
KAMPHUNDSATTACK

Uppsalabo kräver större ägaransvar

16 min

Ska kamphundar förbjudas eller inte. I Uppsala har frågan återigen aktualiserats efter en attack i Stadsskogen.
För några veckor sedan var Lotta Svedberg var ute på promenad med sin springer spaniel och dotter då två amstaffhundar slet sig och gick till attack.

-Den här tiken får ett fast grepp om min hunds öra och biter sig fast där. Min dotter kämpar med att få loss tiken och jag slåss med denna hanhund. Jag tar till grepp som jag vet funkar när hundar är i slagsmål, man drar i kinderna, men det var liksom inget som bet på den här hunden. Den slet sig oavbrutet, berättar Lotta Svedberg.

Till slut tog hundbråket stopp och Lotta fick hjälp av polisen att ta sig till djursjukhuset. Hennes hund mår i dag efter omständigheterna väl. Händelsen polisanmäldes men nyligen fick Lotta besked om att polisen klassar attacken som en olyckshändelse.

-Eftersom vi i Sverige valt att inte ge oss på rasen och förbjuda den. Vi har valt att skärpa ägaransvaret. Då tycker ju jag och flera andra som faktiskt har råkat ut för saker i Stadsskogen att när vi framför saker som händer i Stadsskogen, oavsett om det är den här typen av hundar eller andra hundar, då måste man ju faktiskt undersöka ägaransvaret.

På Svenska kennelklubbens kansli i Stockholm är man emot ett kamphundsförbud. Hans Rosenberg, som är informationsansvarig, tycker att fler polismyndigheter borde skaffa särskilda djurpoliser.

-Stockholm har fått ett visst antal djurpoliser. Dom får ju en helt annan kunskap med människorna, med djuren och de kommer nära hundägarna och kan på det viset påverka och ställa krav.

Varför vill ni inte förbjuda kamphundar?

-Hade det varit så enkelt så hade vi gjort det för 20 år sedan, men det är inte så enkelt. Där för det finns så mycket blandraser som är inblandade och jag tycker återigen att Lotta inte ska bli utsatt av två rottweiler som kan göra samma sak i en stressad situation. Dom kan göra exakt samma sak. Dom ska gå fria? Nej, dom ska fällas dom också. Och då går det inte bara att sätta raser på det här, säger Hans Rosenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista