1 av 2
Babak Najafi. Foto: Scanpix
2 av 2
Guldbaggen tas emot av producenterna Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång och skådespelaren Sebastian Hiort af Ornäs.
GULDBAGGEGALAN

Sebbe årets bästa film

Uppsalabördige regissören Babak Najafis film Sebbe vann igår Guldbaggen för bästa film i kamp med "Svinalängorna" och den uppländska regissören Andreas Öhmans film "I rymden finns inga känslor", som ju också var nominerad till flera Guldbaggar, men fick gå hem utan.

Däremot har filmen chans att vara med och tävla i Oscarsgalan i kategorin bästa utländska film. Idag avgörs det nämligen vilka fem filmen som kommer bli nominerade i kategorin.

Sebbe var nominerad i hela tre kategorier: bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Tidigare under dagen sa att han inte har reflekterat över vilken kategori han helst vill ta hem. 

– Om jag ska vara ärlig så tänker jag inte så. Jag tycker det är roligt bara att få vara med, jag har redan vunnit mina priser så att säga, sa han.

Även den upplänska regissören Andreas Öhmans film I rymden finns i inga känslor var nominerad för bästa film 2010, men eftersom filmen Sebbe tog hem baggen blev det ingen sådan för Öhmnan.

Men under eftermiddagen fick Öhmans film ett annat pris, Göteborgs Filmfestivals publikpris, som traditionsenligt delas ut samma dag som Guldbaggen. Publiken i Göteborg har fått välja mellan de tre filmer som är nominerade till bästa film, och I rymden finns inga känslor vann alltså. Priset delas ut 28 januari på invigningen av filmfestivalen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista