Chefen för Uppsalapolisens ekorotel, kommissarie Anders Bywall. Foto: Christine Odén/SR Uppland.
uppsala

Spelmissbruk bakom förskingring

2:04 min

Vid Uppsala tingsrätt inleds i dag rättegången mot en god man i Uppsala som misstänks ha förskingrat nära en miljon kronor från fem av sina klienter. Den 64-årige mannen har använt pengarna till spel bland annat på nätet. Och när han vunnit har han återbetalat en del.

Under förra året dömdes flera personer med spelberoende för grova brott.

Chefen för Uppsalapolisens ekorotel, kommissarie Anders Bywall säger att spelmissbruk är en väg in i grov kriminalitet som skiljer sig från den gängse.

– Traditionellt sett börjar man ju sin brottsliga bana med småbrott, men de här kliver in på grova bedrägerier och grova förskingringar utan att ha gjort något tidigare. Det tror jag beror på att suget efter att spela är så starkt att man gör vad som helt för att få tag på pengar, säger Anders Bywall på Ekoroteln.

Spelmissbruk förekommer i en handfull domar från förra året som Upplandsnytt tagit del av. I det mest uppmärksammade målet från Svea Hovrätt dömdes en 46-årig kvinna från Uppsala till 3 års fängelse för grov förskingring efter att hon tagit sammanlagt 15 miljoner kronor från det företag hon arbetade på.

I domen går det att få en inblick i hur hennes liv som spelmissbrukare såg ut:

"Spelen var mycket snabba på en kväll kunde hon vinna eller förlora en miljon kr."

Den 46-åriga kvinnan är sedan tidigare ostraffad. Och det är också den advokat från Uppsala, som i höstas dömdes till kontraktsvård för sitt spelberoende efter att han bland annat ha förskingrat över en miljon kronor från sina klienter. Liksom gode mannen som ställs inför rätta nu.

Anders Bywall på Ekoroteln menar att det bland annat är på den här punkten som spelmissbrukarna sticker ut.

– Det är klart att det här är en annan väg, men ack så farlig och den är lika förkastlig som alla andra vägar in i kriminaliteten, säger kommissarie Anders Bywall, chef vid Uppsalapolisens ekorotel, som utreder ekonomisk brottslighet.

Ungefär var femtionde person i Sverige har spelproblem. Enligt flera experter har kasinospel och poker på nätet medfört att problemen ökat. Det finns ingen statistik över hur vanligt det är att spelmissbruk leder till brottslighet, men Anders Bywall på Ekoroteln tror att brottsligheten kan ha ökat.

– Ja, känslan säger att den kanske ökat lite. Det kan också vara för att det är mer uppmärksammat idag än tidigare, att vi lägger märke till det mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista