1 av 3
Protester mot att bygga ut flygplatsen på Ärna.
2 av 3
Eva Lena Volk. Foto: Cathrin Reth / SR
3 av 3
Rådman Lars Kock Jalvemyr. Foto: Cathrin Reth / SR
ÄRNA FLYGPLATS

Domstol på besök

2:03 min

Snart ska Miljödomstolen komma med sitt utlåtande till regeringen i frågan om militärflygplatsen Ärna i Uppsala ska bli civil eller inte. Länsstyrelsens klartecken, som kom redan förra vintern, överklagades. I dag har representanter för Miljödomstolen åkt runt områdena runt Ärna med buss för att skaffa sig en uppfattning inför beslutet.

-Det är ännu chans att endera få den här vansinniga civilflygplatsen avstyrd eller att få väldigt mycket starkare villkor för dess verksamhet i fall då tillstånd skulle gå igenom en gång till, säger Eva Lena Volk i Tuna Backar. Hon var en av många som var där för att ge sin syn på planerna.

-Det var väl bra att vi gjorde den här turen. Det är ju en sak att titta på kartor och mäta avstånd. Nu får man se hur naturen ser ut. Visserligen är det snötäckt men man får ju ändå en bild av förhållandena på platsen, säger Lars Kock Jalvemyr, rådman på Miljödomstolen.

Tycker du rent spontant att bilden har klarnat något?

-Det kan jag definitivt inte säga något om. Vi har inte påbörjat vår slutliga prövning ännu. Vi samlar ju så att säga kunspa och material.

Skulle den hör översynen i dag kunna ha en avgörande betydelse för den prövning ni kommer göra?

-Ja, det kan man tänka sig teoretiskt, säger Lars Kock Jalvemyr.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista