Skattehöjningen består trots feltaget beslut

Uppsala kommun behöver inte sänka skatten igen eller betala tillbaka skattepengar efter länsrättens dom om att Uppsala gjorde fel när beslutet om skattehöjning togs. Det anser en av landets ledande experter på kommunallagen, Curt Riberdahl, som därmed stödjer Uppsala kommuns uppfattning om vad domen får för betydelse.

Upplandsnytt berättade igår om domen från länsrätten, som ogiltigförklarar det beslut som Uppsalas fullmäktige fattade i december förra året, då skatten höjdes med 50 öre.

Enligt länsrätten var kommunen inte tydlig nog i kungörelsen inför fullmäktige med att de skulle fatta beslut om skattsatsen. Det stod bara att kommunfullmäktige skulle besluta om en revidering av inriktning, verksamhet och ekonomi på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar - just skatten nämndes inte.

Uppsala kommuns jurister menar att domen inte kommer att få några större konsekvenser och de får nu stöd av pensionerade professorn och chefsjuristen på Svenska kommunförbundet, Curt Riberdahl.

Han säger till Upplandsnytt att det kommunen behöver göra efter domen är att rätta till det felaktiga. Det som var fel här var ren formalia, så därför är det som ska ändras - inte skattenivån. Det kommunen ska göra är att fatta ett nytt, formellt korrekt beslut om att höja skatten från januari i år.

Kontakta reportern: lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista