1 av 2
Marie Isacson. Foto: Alexander Gagliano/SR.
2 av 2
Disponentvillan.

Föräldrar varnas för kontaktsökande man

2:26 min

I dagarna har en varning gått ut till både skolor och föräldrar i de västra delarna av Uppsala. Detta efter en händelse för ett par veckor sedan då en tioårig flicka stannades av en äldre man som frågade om hon ville följa med honom hem. Har du sett något misstänkt? Kommentera här!

Flickan hade precis lämnat Disponentvillans Fritidsklubb i stadsdelen Ekeby, där Marie Isacson är föreståndare:
--Alltså, det är ju hemskt att det händer. Oavsett om det är på skolan eller på fritiden eller vid aktivitet på kvällarna så vill man ha tryggheten först och främst. Alla ska känna sig trygga, säger Marie Isacson.

Det är tisdag den 11 januari, strax efter halv fem på eftermiddagen. Det är mörkt och en tioårig flicka, som varit på fritidsklubben vid Disponentvillan i området Ekeby i Uppsala, är på väg hem. På en gångstig mellan husen vid Reykjaviksgatan möter hon en man i dryga 50-årsåldern. Mannen stannar och frågar flickan om hon vill följa med honom hem. Då blir hon rädd och springer därifrån. Hemma hos en kompis i närheten ringer hon till sina föräldrar som strax därefter gör en polisanmälan. Marie Isacson berättar hur flickan mår efter händelsen:
- Först och främst självklart chockad och otrygg. Att den där trygghetskänslan försvinner. Hon undrar ju "varför ville nån mig illa?". Men det verkar som om hon tycker att det är skönt att hon har ett ställe där hon kan prata av sig om vad hon varit med om, säger Marie Isacson.

Enligt flickans berättelse är mannen i 50-55-årsåldern, av medellängd och har grått, nästan vitt rufsigt hår. Och han bar mörka kläder vid händelsen. Christer Nordström är presstalesman på polisen:
- Rent spontant så kan vi misstänka att det kan handla om någon form av sexuellt ofredande elelr liknande. I det här fallet så blir det naturligtvis väldigt svårt att kunna styrka att den här mannen har haft sådana avsikter, säger Christer Nordström.

Men hur ser ni på att en man frågar en flicka om hon vill följa med honom hem?
- Det ser vi mycket allvarligt på. Och här misstänker vi att det finns ett stort mörkertal, att man inte anmäler sånt här. Och det är nånting som vi faktiskt gärna skulle vilja att människor gjorde.

Händelsen i Ekeby har nu lett till att fritidsklubben vid Disponentvillan skickat ut ett brev till föräldrar och skolor i västra delen av Uppsala med upplysningar om det som inträffat. Vid fritidsklubben i Ekeby säger man nu också till barnen som känner sig otrygga när de ska hem att de ska gå i grupp, och om inte det går så ringer man efter föräldrarna. Och föreståndaren Marie Isacson själv tittar en extra gång efter personer som kan stämma in på mannens signalement:

- Just när jag fick veta signalementet så är det ju självklart. Det är bara att gå till vem som helst. Att man då tittar en extra gång när man går hem. "Oj, en gråhårig", tänker man. Men det är ingenting som jag kände direkt att "det måste vara den personen". Absolut inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista