Skidarena ska bli självförsörjande

1:43 min

Planerna på hur man ska energiförsörja den planerade inomhusarenan för skidåkning, Skipark 360, utanför Bålsta, har börjat ta form. VD:n Glenn Bovin berättar att man inom kort kommer att starta ett energibolag med enbart förnyelsebara energier.

– Vi har solpaneler på hela taket som är på 70 000 kvadratmeter. Det är vattenavrinningssystem som innehåller turbiner som även utvinner tryckluft. Vattnet återvinner vi också till att spruta snö i anläggningen. Vi har vertikal vindkraft som vi sätter på pelarna och utvinner kilowattimmar. Sen är det traditionell bergvärme och till det lägger vi ett lagringssystem där vi lagarar både värme och kyla, förklarar han.

Enligt Glenn Bovin kommer detta innebära att anläggningen kommer bli självförsörjande. Den totala investeringen för Skipark 360 är 1,5 miljarder kronor och som det ser ut idag har intresset för att vara med i inomhusarenan för skidåkning utanför Bålsta bara blivit större och större. 25 intressenter vill vara med berättar han.
– Vi har jobbat igenom alla intresseorganisationer och kommuner, investerare och samarbetspartners, men inte tiggt några pengar som man gör många gånger i ett sådant här inledningskede för att man vill att något ska komma igång. Vi har försökt få med det här folket för att de ska hjälpa till att bygga och det har ju klart gjort att vi har fått en seriositet som inte många andra arenaprojekt har, menar Glenn Bovin.

Hur mycket förväntar ni att skattebetalarna i Håbo kommun ska ställa upp på detta?
– Ingenting. För vår del har det varit viktigt från början att vi köper och säljer tjänster av varandra och man får inte heller enligt kommunallagen, riska med skattemedel som man gör i många andra arenaprojekt. Det har vi tryckt på hela tiden och säkert fått sympatier bland befolkningen för, säger Glenn Bovin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista