Skickade hem barn med hjärnhinneinflammation

Det var fel av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att inte ge en läkare en disciplinpåföljd efter att en ettåring som senare visade sig ha en hjärnhinneinflammation skickats hem. Det menar förvaltningsrätten.

När ettåringen kom till läkare hade han kräkts, var varm och hade en rodnad i svalget. Prover togs och han skickades hem med antibiotika. Senare under dagen blev han sämre. När han togs in på sjukhus konstaterades att han hade en pneumokockinfektion med blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Fallet har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämnden har kommit fram till att läkaren som undersökte ettåringen inte borde ha lämnat över ansvaret för uppföljning av barnet till hans mamma. Men HSAN gjorde, precis som man gjorde i många andra fall under hösten, så att de redan då började följa den lag som trädde i kraft vid årsskiftet och där disciplinpåföljder tagits bort. Förvaltningsrätten menar att det här var fel eftersom lagen inte gällde när beslutet fattades och skickar tillbaka ärendet till HSAN. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista