Greenpeace-aktivister vid Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Johanna Hanno/Greenpeace/Scanpix

Skyddet på Forsmark fortfarande för dåligt

Forsmarks kärnkraftverk får fortfarande inte godkänt av Strålsäkerhetsmyndigheten efter Greenpeaceintrånget i somras. Redan tidigare har Forsmark kritiserats  för att personalen vid intrånget inte följde de direktiv som finns för akutsituationer, och förslagen från Forsmark med förbättringar efter det räcker inte, säger inspektören Stig Isaksson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Aktivisterna tog sig över två staket och några lyckades ta sig upp på taket till en av reaktorbyggnaderna, och Strålsäkerhetsmyndigheten menar därför att det inte räcker med väktare utan man måste ha ny teknik för att göra det säkrare mot intrång.

– Vi vill ha en komplettering av deras analyser just när det gäller organisation av ledning och styrning för händelser som har bäring på skyddet av anläggningen. Där tycker vi inte att vi har fått en tillräckligt bra analys utan vi kommer ju att kontakta Forsmark för att få det kompletterat. Man har ju instruktioner för att kunna agera i sådana här situationer och vår utredning som vi gjorde omedelbart efter händelsen visade att man inte hade agerat enligt dem. I vårt föreläggande säger vi att man dem måste se över de här planerna och instruktionerna och revidera dem. Där är vi inte nöjda med den redovisning vi har fått ännu, säger inspektör Stig Isaksson.  

Thomas Hägg är biträdande organisationschef på Forsmark.

– Det är riktigt som Stig Isaksson säger att vi hade en mindre avvikelse i förhållande till en av våra egna instruktioner, där är det också viktigt att framhålla att den avvikelsen inte var av någon avgörande betydelse varken säkerhetsarbetet eller det goda utfall som våra skyddsvakters insats bidrog till.

Han säger ju att han inte är nöjd med era förbättringsåtgärder på den punkten?

– Vi kommer att komplettera våra analyser i enlighet med myndighetens önskemål.

I övrigt är Strålsäkerhetsmyndigheten nöjd de förbättringar av det yttre skyddet som Forsmark vidtar och som till en del redan är genomförda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista