uppsala

"Vi ska inte hålla barnen inne"

1:29 min

En fritidsklubb i Ekeby skickade ut ett varningsbrev efter att en flicka blivit stannad av en äldre man som frågat om hon ville följa med honom hem. Det kunde vi höra i Uppladsnytt i morse. Martin Winbo är skolpsykolog på Sävjaskolan i Uppsala och han menar att vi inte får reagera på sånt här genom att hålla våra barn hemma.

– Det ska man inte göra för då kapitulerar man inför det obehagliga. Och man skapar också signaler om hur farligt samhället är, säger Martin Winbo.

Var det rätt av fritidset att varna?

– Det är rätt att prata om det som händer, men sedan är det frågan om vad man pratar om vad man ska göra och inte vad man inte sak göra. Det handlar om att lära sig ta kontroll över sitt liv.

Men det är ju barn vi pratar om.

– Det handlar om vad föräldrarna ska göra och vad vi ska utstråla. De ska självklart ta komando över vad de kan göra. De ska springa därifrån, de ska skrika efter hjälp.

– De allra flesta okända vuxna är inte farliga, de är räddningen om någonting händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista