Svårt få vård vid spelmissbruk

"Socialtjänsten säger ofta nej"
2:05 min

Mellan 15 och 20 personer per år har fått hjälp för spelberoende genom socialtjänsten i Uppsala de tre senaste åren. Men att få behandling för spelproblem är ingen självklarhet. Det säger psykologen Thomas Nilsson, vd på Spelinstitutet som jobbar med spelberoende och spelbranschen. Spelmissbrukare har nämligen ingen lagstadgad rätt till vård menar han.

– I dag är det tyvärr så att han man problem med spel och går till socialtjänsten för att få hjälp med det, så säger ofta socialtjänsten nej och de gör det med stöd av socialtjänstlagen.

Spelberoende går att jämställa med andra typer av missbruk menar Thomas Nilsson, som är en av Sveriges få experter på det här området. Men trots det ger inte socialtjänstlagen samma rätt till vård och kommunerna agerar därför på olika sätt.

– Kommuner som Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö har alternativ att erbjuda, men om du lämnar storstadsregionerna ska du bara ha tur träffar en socialarbetare eller någon inom psykiatrin, som är beredd att stötta och hjälpa dig. Det finns stora nationella orättvisor i det här, säger Thomas Nilsson,

Kolmårdens behandlingshem är ett av två behandlingshem i Sverige som specialiserat sig på spelmissbrukare. Hit kommer mest personer som blivit dömda för brott och fått vård som påföljd. För Upplandsnytt berättar hemmets chef att kommunerna är olika benägna att erbjuda vård för spelmissbruk. I stället händer det att personer som nekas vård av sin hemkommun begår brott och först då får behandling säger han.

Men i Uppsala kommun finns hjälp att få. Just nu är 22 personer inskrivna i olika behandlingsprogram. Åsa Carlsson är chef för Individ och Familjeomsorg Vuxna vid socialtjänsten i Uppsala kommun.

– Dels har vi sett att folk kommit hit och sökt hjälp och då var det så pass många att vi tyckte att vi måste utbilda oss i det här. Sedan så finns det också en prejuridicerande dom där någon klient också nekats vård och dårvarande länsrätten gav klienten rätt att det är kommunens ansvar att behandla spelmissbrukare. Och vi har tagit på oss det ansvaret.

Hon välkomnar tydligare riktlinjer för vård av spelmissbrukare.

– Det är ju inte bra om det är orättvist och beror på var i Sverige man bor för vilken hjälp man kan få.

Thomas Nilsson på Spelinstitutet vill se en tydligare lagstiftning.

– Här har regeringen ett arbete att göra för hur man ska lösa rätten till behandling för folk som har problem med spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".