Gamla protesterar mot ny matavgift

Det mobiliseras inom äldreomsorgen i Enköping, i protest mot att pensionärerna på äldreboenden nu måste betala sin mat själva, nåt som kan innebära en avgift på uppemot 3000 kronor. På Liljegården i Örsundsbro överklagar flera boende nu beslutet.

82-åriga paret Gunnar och Fanny Samuelsson bor på Liljegården i Örsundsbro. Gunnar arbetar för fullt med en protestlista som ska skickas till kommunen:

-De blir ju skitförbannade här. När jag har gått med listan och sagt att vi ska försöka få lägre åtminstone. Det är inte bara jag, det är alla här.

Fanny och Gunnar Samuelsson har numera ett underskott på femtusen kronor i månaden när allt det nödvändiga är betalt. Anledningen är att Enköpings kommun, i likhet med Tierp och Östhammar, tagit bort systemet med jämkning på maten för dem som bor i särskilda boende och har låg pension. Ungefär tre fjärdedelar av dem som bor i äldreboenden i Enköpings kommun fick tidigare maten helt eller delvis betald. Men efter att även Håbo kommun sagt sig vilja ta bort den här möjligheten, med hänvisning till lagen, beslutade Enköpings borgerliga majoritet i våras att göra samma sak. Så här säger nämndordföranden och kristdemokraten Bo Reinholdsson:

-Jämkning på mat får man inte ha enligt kommunallagen, för där ska det vara lika för alla kommunens invånare. Och det innebar att det var inte den här, och är inte den här, bestämmelsen om jämkning.

Dessutom, och inte minst, sparar kommunen 5 och en halv miljoner kronor per år på att matjämkningen har försvunnit. Pensionärerna, resonerar majoriteten, har inte sällan pengar på banken och dessutom har många av dem inte sökt det statliga bostadsbidraget. Och så finns det ju en sista utväg.

-Ja, du får söka socialbidrag, svarar de, säger Gunnar Samuelsson.

-vad säger du om det?

-Det är väl det sista som vi vill göra, någon, här. För vi är inte uppväxta på så sätt.

-Har du några pengar?

-Jo, man har väl sparat lite till ålderns dagar.

-Men om du har ett sparat kapital, kan man inte tänka sig att en del människor tänker att du kan ta av det?

-Ja, det kan de väl tycka. Men det ska väl inte tas på så sätt, som vi har slitit ihop...och behöva ta femtusen i månaden utav det här, heller. Det är precis som om de ska ta pengar från oss gamla och täcka deras jädra skuld som de har. Då tänker de ”De gamla har pengar. Där ska vi ta’t”.

Kontakta reportern: lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista