Boris Ekmark från Örbyhus är kontaktperson till ett par personer under psykiatrisk vård. Foto: Christine Odén/SR Uppland.
tierp

Oro över privat psykiatri

2:10 min

På måndag tar ett privat företag över psykiatrin i bland annat Tierp. Flera i den nuvarande personalen kommer inte följa med i övergången och personalstyrkan kommer att bli mindre. Bland patienter och anhöriga finns nu en oro för hur det kommer att bli.

Det här säger Boris Ekmark från Örbyhus, som är kontaktperson till ett par personer under psykiatrisk vård.

– Katastrofalt! Jag har försökt att luska med förfrågningar till personal, men de har vetat lika lite som en själv. Informationen är nollställd. Det här skapar ju samtidigt en oro bland klienterna, säger han.

Psykiatrin i norra Uppland har länge varit något av ett problem för landstinget. En misslyckad upphandling ledde till att Akademiska sjukhuset fick kliva in som vårdgivare. Men bara 2,5 månade sedan blev det klart att det privata företaget Närpsykiatrigruppen, som redan driver den psykiatrisk mottagningen i Enköping, också tar över specialistpsykiatrin i Tierp, Östhammar, Älvkarleby och Heby - från och med måndag.

Företagets vd, psykiatern Ola Gefvert kan förstå att patienter och anhöriga funderar kring övergången.

– Jag kan förstå att det är oroligt för med alla nymodigheter är det svårt att veta hur det ska bli. Men när jag tog över här i Enköping för två år sedan så blev det inga problem för dem som var knutna hit. Jag tror ingen märkte att vi tog över.

I Tierp och Gimo kommer det finnas fullständiga mottagningar. I Tärnsjö och Skutskär kommer en sköterska och skötare finnas på plats några dagar i veckan.

Personalen har fått välja om de vill stanna kvar i landstinget eller gå över till Närpsykiatrigruppen. I dagsläget har flera valt att stanna kvar hos landstinget och därför har fyra nya läkare och fem nya kuratorer rekryterats. Men totala kommer personalstyrkan att minska och det mobila teamet som gjort hembesök försvinner.

Trots det menar vd Ola Gefvert att patienterna inte kommer märka av någon försämring.

– Det är inte meninge, det ska bli bättre för de allra flesta patienterna, det är helt klart, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista