Christer Nordström. Foto:Astrid Iselidh.
östhammar

Polisen ber om hjälp i tv

1:43 min

Uppsalapolisen ber nu tv-tittarna om hjälp med att klara upp ett skottdrama i Österbybruk i somras där polisen ännu inte gripit några misstänkta. Det var den andra augusti förra året som en far och hans son skottskadades i sitt eget hus en eftermiddag på orten, något som ortsbor vi pratade med tyckte var obehagligt och overkligt.

– Jätteotäckt när man hörde det i går kväll, man tror inte det är sant.

– Det är ju ovanligt att det händer sådant här i Österby, man vet inte vad man ska göra.

– I stockholm kan ju någon bli mördad i lägenheten bredvid utan att man vet om det.

Hur är det här då?

– Det pratas mer om det.

Ännu dryga fem månader efter dådet har Uppsalapolisen inte gripit några misstänkta för skotten mot en man i 50-årsåldern och hans son som är i 25-årsåldern. De höll på att äta middag vid femtiden på eftermiddan tillsammans med mamman i familjen.

– Och helt plötsligt kommer det in fyra män i villan och helt utan förvarning avlossar man flera skott. Sonen träffas i benet/höften och pappan i båda benen och i magen. Mamman blir misshandlad. Dessutom skjuter man familjens hund som blir träffad i nosen, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström

Samtliga klarade sig förhållande bra fysiskt.

Det finns inga vittnen till skottlossningen men en nyare svart Audi som ska ha kört därifrån i mycket snabb hastighet på länsväg 292 mot Tierpshållet bedöms som möjligt flyktfordon. Den bilen vill polisen veta mer om:

– Och det är just den bilen och iakttagelser kring den som är intressanta.

Polisens uppfattning är att det hela handlar om ett rån som gått snett av någon anledning. Man tror inte att gärningsmännens avsikt var att skjuta de här personerna.

– De fick inte med sig någonting från villan, det stannade vid ett försök som hade kunnat sluta riktigt illa för dem som träffades av kulorna från de här gärningsmännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista