Nobinabuss i trafik för UL. Foto: August Bergkvist / SR
UPPSALA

Låste in barn i skolbuss

1:55 min

Föräldrar till de barn som i förrgår satt instängda i en skolbuss vid Ärentunaskolan utanför Uppsala kräver i dag en ursäkt från chauffören som höll barnen inlåsta. I ungefär 20 minuter tvingades barnen sitta i bussen medan chauffören vägrade köra efter att en elev tryckt på stoppknappen vid påstigningen.

I förra veckan rapporterade Upplandsnytt om att en skolbusschaufför kört förbi en hållplats utan att plocka upp barnen. När elever i onsdags skulle åka hem från Storvreta- och Ärentunaskolan ska den chauffören blivit så arg när någon tryckte på stoppknappen innan bussen åkt att han låste dörrarna och vägrade åka.

– Min son ringde till mig från bussen och frågade om jag kunde komma och hämta honom för bussen vägrade att köra, berättar föräldern Niklas Ljungberg.

Han bad då sin son att gå fram till chauffören och överräcka luren men chauffören vägra att prata med honom.

– Sedan var det några mindre barn som började grina och då var det fattade han väl allvaret och började köra.

Chauffören ska ha varit hotfull enligt Niklas Ljungberg och därför vågade den mindre pojken som tryckt på stoppknappen inte gå fram. En äldre pojke anklagades för att vara skyldig till tjuvplingningen och chauffören ska då enligt Niklas Ljungberg har hotat med att ta pojkens busskort.

– I samband med att chauffören gick ur bussen så smet den pojken ut, han åkte inte ens med hem

Vad säger du om allt det här?

– Det är förjäkligt! Jag kräver en ursäkt från chauffören!, säger pappan Niklas Ljungberg.

Busschauffören försökte per telefon få kontakt med skolan för att få någon därifrån att komma till bussen, eftersom han upplevde stämningen som alltför stökig bland eleverna. Chauffören arbetar för bussbolaget Nobina där Jonas Kempe är presstalesman.

– Förmodligen hade föraren kunnat hantera detta på ett helt annat sätt och undvikit den här konflikten. Bussföraren får inte släppa barnen om de inte finns vid skolan eller sin hållplats. Men det är bara att beklaga att eleverna upplevt det på det här sättet.

Bussbolaget och skolan ska nu träffas och prata om det inträffade för att förhindra att något liknande händer igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista