Barnombudsman Ida B Lindman.
Uppsala

Antimobbningsåtgärd skapar mobbning

"Det är någonting som jag har sett"
1:46 min

I går kom Skolverket med en rapport där de i stort sett sågar alla antimobbningsprogram som används på skolor i landet. I Uppsala riktas nu också kritik mot systemet med så kallade kamratstödjare, som ingår i olika antimobbningsprogram. Ida Bylund Lindman är barnombudsman i Uppsala.

– Det visar ju den här granskningen från Skolverket tydligt, att mobbningen har ökat på många skolor. Och det är nånting som jag också har sett på Uppsalas skolor. Det har inte varit så framgångsrikt helt enkelt. Men det har också varit nånting som många av Uppsalas skolor valt att jobba med, säger Ida Bylund Lindman.

Kamratstödjare är elever som ska fungera som en sorts länk mellan den mobbade och de vuxna på skolan. Om en elev upplever sig mobbad så går han eller hon till kamratstödjaren och berättar. Därefter kontaktar kamratstödjaren en lärare eller rektor.

Och det är just det som i sin tur enligt Ida Bylund Lindman till och med kan skapa mobbning. Kamratstödjarna blir kallade för golare för att de skvallrar för vuxenvärlden, något som gymnasieleven Philip Kottorp känner igen från högstadiet:

– Man måste lägga mer tyngd på att kanske få lärarna inblandade. Hos oss var det så att eleverna skulle gå och berätta för läraren och på sätt bli tjallare, om man kände att nånting var fel. Och det är ju ingen som vill bli tjallare i en klass, säger Philip Kottorp.

Philips kompis Christoffer Gilling var själv med i ett antimobbningsprogram. Han kan inte direkt minnas att satsningen hjälpte särskilt mycket:

– Det fungerade sådär, tycker jag. Det kändes oseriöst och inte helt bra, säger Christoffer Gilling.

Varför kändes det så?

– Det kändes som om inte mycket hände ändå.

Det fanns kvar mobbning ändå?

– Ja.

Barnombudsmannen i Uppsala har de senaste åren påpekat för skolor i kommunen att hon inte tycker att kamratstödjare är rätt väg att gå eftersom eleverna kan bli stämplade som golare. En av skolorna där man använder sig av kamratstödjare är Eriksbergsskolan, där Lisa Wolf är rektor.

– Ja, jag kan rent teoretiskt se att det kan uppfattas så. Då är man ju snarare inne på det här med att gola. Men jag ser även att det inte behöver bli så. Jag tror inte att jag renodlat kan hålla med, säger Lisa Wolf.

Har ni märkt av någon gång att en kamratstödjare mobbats för att han skvallrat om vad som händer?

– Nej, jag har inte den erfarenheten från vår skola att det varit så. Tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".