Enköping har fel om matavgifter

Enköpings kommun har fel när de säger att de är tvungna att låta de äldre själva betala för sin mat, det hävdar nu socialstyrelsen. ”Vi visste inte om det”, kontrar nämndordföranden Bo Reinholdsson (kd).

Som vi berättade i morse skrivs det protestlistor i Enköpings kommun mot beslutet att slopa den så kallade jämkningen på mat för dem som bor på äldreboenden.

Enligt både Enköpings och Håbos kommuner strider matjämkningen mot lagen.

Men det stämmer inte, säger Katrin Östman på socialstyrelsens äldreenhet:

-Om de vill jämka, så får de jämka.

De som bor i äldreboenden i Enköpings kommun får numera betala drygt 3000 kronor i månaden för sin mat. I Håbo kommun vill man ha det likadant, och i båda kommunerna hävdas det bestämt att den tidigare jämkningen på matavgifterna strider mot kommunallagens principer om lika behandling. Man beklagar att de äldre får drastiskt höjda avgifter, men säger att lagen måste följas.

Så här sa Bo Reinholdsson, nämndordförande och kristdemokrat i Enköping, i Upplandsnytt i morse:

-Jämkning på mat får man inte ha enligt kommunallagen, för där ska det vara lika för alla kommunens invånare.

-Det strider mot lagen, helt enkelt?

-Det strider mot kommunallagen, ja.

Men det är alltså fel, säger socialstyrelsen. Där hänvisar man till flera kammarrättsdomar och till ett yttrande från lagrådet. Man FÅR slopa jämkningen på maten, men man får också ha den, berättar Katrin Östman på socialstyrelsens äldreenhet.

-Rättsläget är tydligt; att man får jämka.

-Så när kommunerna säger att de inte FÅR ge det här bidraget till maten, då har de fel?

-Ja, det har de.

Bo Reinholdsson, ordförande i vård- och servicenämnden i Enköping, svarar att kommunen inte varit medveten om att kommuner FÅR hjälpa de äldre med matavgiften genom så kallad jämkning.

-När vi fattade beslutet hade vi ju ingen aning om det som du nu talar om.

-Då har ni bara varit dåligt informerade, helt enkelt?

-Nej, det tycker jag inte att vi har.

-Nu när ni vet att ni får jämka på maten om ni vill det, med den här nya informationen som du har fått, innebär det några konsekvenser - blir det några förändringar på det här området för de äldre i Enköpings kommun?

-Inga andra konsekvenser än de vi har sagt tidigare. Vi ska ha en kontroll på det här den första oktober. Hur slår det? Och därefter ska vi se om vi ska göra något annat med systemet. Skulle det visa sig att vi har gjort fel kan vi säkert ta tillbaka det här beslutet, men just nu finns det ingenting som tyder på det.

Kontakta reportern: lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista