1 av 3
Foto: Ingvar Karmhed SvD/Scanpix.
2 av 3
Bengt-Olov Eriksson (S).
3 av 3
Sorteringen av matavfall från hushållen. Grafik: SR (Klicka för större bild)

Brister i återvinning

"Det är ju kommunerna som inte gör sitt jobb"
2:18 min

Nära hälften av kommunerna i länet sorterar och återvinner inte hushållens matavfall som tex kan bli biogas. I och med det misslyckas de att leva upp till riksdagens nationella miljömål till 2010. Tierp är en av de kommunerna och bränner istället upp matavfallet idag.

Socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson i är kommunalråd i Tierp.
- Det kräver en omfattande hämtningsorganisation som vi inte har idag.

Varför har ni inte det?
- Det är en bra fråga men vi har tittat på det här tidigare och konstaterat att när det inte finns en bra avnämare för produkten så är det inte ekonomiskt eller miljömässigt vettigt för vår del med den struktur vi har. Om några år ser jag det men inte i dagsläget, berättar Bengt-Olov Eriksson (S).

De flesta av länets kommuner sorterar, samlar in och återvinner matavfall från hushåll. Men tre av länets åtta kommuner gör inte det och uppfyller därmed inte riksdagens mål med att matavfall senast 2010 ska återvinnas genom biologisk behandling, tex omvandla det till biogas.

Östhammar och Håbo är de andra två kommunerna som inte gör det men har till skillnad från Tierp konkreta planer på att sätta igång. Centerpartistiska kommunalrådet Jacob Spangenberg svara på varför Östhammar inte börjat tidigare.

- Det är en bra fråga som det heter. Kommunen är väldigt gles och vi har bedömt tidigare att kostnaden jämfört med miljönyttan har varit för stor, svarar han.

Men det finns andre mindre kommuner med samma geografiska utspridning som ni har som klarar av detta?
- Ja. Det har gjort en annan värdering och jag är inte nöjd med hur det ser och därför ska vi ta tag i det, säger han.

I en granskning som Sveriges Radio har gjort kommer det fram att mindre än hälften av landets kommuner som har infört återvinning av hushållens matavfall. Svante Axelsson som är generalsekreterare vid Svenska naturskyddsföreningen tycker att det är extremt dåligt eftersom svenskarna enligt honom har visat på en god vilja att återvinna.

- Det är kommunerna som inte gör sitt jobb. Man måste skapa möjligheter för människor att kunna källsortera ännu bättre och möjlighet att lämna ifrån sig sitt matavfall. Det är ett resursslöseri genom att för mycket går till förbränning. Det är tyvärr för lönsamt att bränna allt möjligt, säger han.

Kommuner som sorterar matavfall

Uppsala, sedan 1996
Enköping, sedan 1997
Heby, sedan 1998
Knivsta, sedan 1997
Älvkarleby sedan 2006

Ett av riksdagens miljömål är att "senast år 2010 ska matavfall återvinnas genom biologisk behandling". Biologisk behandling = Rötning och kompostering som ger användbara restprodukter. Rötning ger också energi i form av biogas. I Uppsala finns en rötkammare som gör om matavfall till biogas som används som drivmedel i bla bussar. Uppsalas biogasanläggning tar även emot matavfall från andra kommuner, tex Knivsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".