Svårare läsa upp betygen på komvux

De som har godkänt i ett ämne och vill läsa upp det måste framöver vänta i två år innan de kan söka till komvux. Det beslutade Uppsalas utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd igår.

Godkänt - det är betyg som många som går ut gymnasiet inte alls är nöjda med idag. De senaste åren har flera hundra sökt till komvux för att förbättra sina betyg direkt efter gymnasiet.

Från kommunens sida menar man att många ungdomar planerar in ett år på komvux för att få höga betyg. Men de tycker att det är viktigare att personer som inte har någon gymnasieutbildning alls får gå på vuxenutbildning.

Dessa tas in först idag, men eftersom resten av platserna fylls av nyutexaminerade gymnasieeelver, finns det inte plats för någon som vill komma in mitt i en termin, något som det är tänkt att finnas.

Det är en del av orsaken till gårdagens belsut om att:

- de som vill läsa upp ett godkänt betyg inte kan komma in förrän två år efter examen.

- de som har väl godkänt inte får läsa upp sitt betyg på komvux förrän efter fem år.

- de elever som ändå vill höja sina betyg snabbt kan studera själva och betala för en prövning.

Sanna Lundkvist och Sonja Rodhe som i höst ska börja trean på Natur på Katedralskolan, tycker att det är en tuff betygshets i skolan idag - och de tycker inte att det här beslutet är bra.

Kontakta reportern: lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista