Ett steg närmare tingsnedläggning

Trots kritiska remissvar går domstolsverket vidare på linjen att verksamheten centraliseras till Uppsala. Det skulle innebära att domstolarna i Tierp och Enköping läggs ned.

Ulf Hellbacher, lagman vid Tierps tingsrätt, säger att han beklagar utvecklingen. Men han är inte särskilt förvånad.

-Samtidigt har vi sagt oss att man vet aldrig vad som händer. Så att vi är öppna för att det kanske inte behöver bli så här, men allt talar väl för idag att det ska bli så.

-Vår inställning är den, att vi är en väl fungerande liten domstol som är effektiv och som fyller sin plats bra. Och vi tycker att det är bra med en liten tingsrätt, överhuvudtaget, som finns ute i landet där människorna bor.

-Vi har också lättare att få kontakt på olika sätt, att få delgivning att fungera. Så det finns många fördelar med att ha en mindre domstol ute i landet.

-Det är ju ganska många tingsrätter som berörs, och jag tror att man ute i landet, i kommunerna, samlar sig lite grann till att försöka behålla sina små domstolar. Och det trycket, det vet man inte hur starkt det kan bli och hur det kan påverka politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".