Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Felsortering kostar miljoner

Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 05.31
"Inte fan kan man hålla på så där?!"
(2:26 min)
1 av 2
Sortering under diskbänk. Foto: Per Thyrén/SR Sörmland.
2 av 2
Mycket felsorterat i den vanliga soppåsen. Grafik: SR (Klicka för större bild)

Två tredjedelar av de sopor som sorteras ute i länets kommuner slängs i fel soppåse. Felsorteringen kostar kommunerna miljontals kronor. Det visar en sammanställning som Upplandsnytt gjort.

Evert Molin från Enköping slänger medvetet fel och sopsorterar inte.

– Nej, då blir hela köket fullt med glas där och lock där och plast där. Inte kan man hålla på så där. Vi vräker ned skiten i en och sen får de bränna upp det, säger han och går vidare ner på en av Enköpings centrala gator. Lite längre ner på samma gata går Anita Hägglund. Hon sopsorterar och tycker att fler borde göra det.

– Annars bli då hela idén förstörd, säger hon och får medhåll av Magnus Johansson.

– Jag tycker det är synd. Det finns massor av energi och pengar att spara på att göra rätt, säger han.

Fem kommuner i länet som sopsorterar har, med så kallade plockanalyser, undersökt hushållens avfall för att ta reda på om det slängs på rätt sätt. Slängs matavfall, metall, glas, tidingar och förpackningar för sig?

När Upplandsnytt sammanställer analyserna visar det sig att merparten, i snitt 2/3, av soporna hamnar fel. Mycket av det som skulle kunna sorteras och återvinnas hamnar i en och samma påse, den som sen går till förbränning.

I Knivsta har Tomas Colm, avfallsansvarig, räknat ut att kommunen skulle kunna spara inte bara miljön men dessutom minst en halv miljon kronor om året om bara förpackningar och tidningar försvann ur soppåsen och istället sorterades. Han tror att problemet delvis handlar om svårigheter under diksbänken i hemmen.

– Vi tycker att det ska vara lätt att göra rätt.

Är det inte det idag?

– Nej, vi upplever att det finns ett stort behov av praktiska lösningar framför allt i hushållet för att det ska var enkelt att göra det här jobbet, säger han.

I Enköping ser Sandra Lindblom, renhållningschef, samma problem och menar att pengar slängs bort.

– Två miljoner kronor ungefär på ett år skulle vi kunna spara om vi alla sorterade. För förpackningar har vi ju redan betalat för återvinning när vi köper och det finns ett återvinningssytem som vi betalar för. Om vi sen slänger det i soptunnan så får vi betala en gång till för då måste kommunen betala för förbränningen.

Blir det som att slänga bort lilte pengar?

– Ja, man kastar det i soptunnan.

Anna Wiklund är Enköpings moderat kommunalråd och hon är inte glad över det svinnet.

– Det är inte bra. jag tycker ju att ekonomi och ekologi ska gå helt hand i hand för att om vi gör det billigare att göra rätt då blir det bra för alla.

Om man tittar på din arbetsplats, kommunhuset, där ser det inte bra ut. Varför sorterar inte kommunhuset själv?

– Det är en bra fråga. Det är inte OK. Jag får ta med mig den frågan på en gång. Jag ska träffa de om en halvtimma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".