1 av 3
Leif Vogel (SD) Foto: Knivsta kommun
2 av 3
Björn Malmström Foto: Malin Hoelstad/SvD
3 av 3
Martin Kinnunen pressansvarig (SD) Foto: Roger Vikström/Scanpix
Knivsta

SD-politiker riskerar uteslutning

Björn Malmström, Svenska Dagbladet: ”Ovanligt grovt formulerade mejl”
2:50 min

Sverigedemokraten Leif Vogel i Knivsta riskerar uteslutning ur partiet efter att han e-postat texter till ledande tidningsredaktioner med nedsättande kommentarer om invandrare. Är det rätt av Sverigedemokraterna att utreda fallet med Leif Vogel och kanske utesluta honom ur partiet? Vad tycker du? Kommentera nedan!

Reportern Björn Malmström på Svenska Dagbladet är en av dem som för ett par veckor sen fick e-post från Knivstapolitikern.

– Jag reagerade på de mejl som han skickade eftersom de var ovanligt grovt formulerade. Han nämner saker som "den svarta hopen" t ex. Och jag blev förvånad när jag insåg att han är en folkvald politiker, säger Björn Malmström.

Det var efter en artikel i Svenska Dagbladet för ett par veckor sen som Sverigedemokraternas gruppledare i Knivsta, Leif Vogel, skickade två mejl till reportern Björn Malmström och till Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Bjurwald. Artikeln i SvD tog upp problem i bostäder som privata hyresvärdar i Rinkeby och Tensta i norra Stockholm förvaltade. Exempel som togs upp i artikeln var slitna dörrar, fuktskador och mögel i lägenheterna. Hyresgästerna som intervjuades hade utländsk bakgrund och i sitt mejl till redaktionerna den 22 januari skriver Knivstapolitikern Leif Vogel:

"Det pågår ju en politiskt korrekt dårhusdebatt om det "fula" med att tala i termer av assimilering. Men ser man dumkossan på er första sida så är det nog bara just assimilering som kan få upp dom på 2000 talets bana."

Vidare skriver han:
"Är dom helt körda dom som kommer från det stampade jordgolvet och vilken idiot till arbetsgivare anställer ngn som inte kan fixa en garderobsdörr?"

Dagen efter, den 23 januari, skriver Leif Vogel ett nytt mejl:
"För dom tar ju inte bara med sig sin analfabetismen utan hela sin brist på kultur och kunskap, men väl vägglöss hårlöss och kakerlacker. (…) På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna 'ramlat ner '."

På DN:s ledarsida den 27 januari skrev ledarskribenten Lisa Bjurwald om Knivstapolitikern Leif Vogels mejl till redaktionerna. Och SvD-reportern Björn Malmström säger att det här var ett av de värsta mejl med liknande innehåll han fått genom åren:
– Det tillhör de grövst främlingsfientliga mejl som jag tagit emot under de över tio år som jag varit nyhetsreporter här, säger Björn Malmström.

Det är inte första gången som Leif Vogel skrivit e-post med liknande innehåll. 2008, innan han valdes in i fullmäktige, skrev han flera mejl till politiker i Knivsta - e-post som Upplandsnytt nu tagit del av. Här är ett exempel:

"När jag bodde i Barkarby så tycket jag det var jobbigt att se dessa svartingar sitta på Cafe /pitzeria på bästa arbetstid. (…) Nu upplever jag samma sak i Knivsta. Och jag frågar dig: Varför skall vi stressa fram för att försörja dina negrer? (…) I kväll var det 4 st svartingar på pitzerian och 5 st på sträckan mellan posten och Thunmanskolan."

Leif Vogel själv vill inte ställa upp på en bandad intervju. Han skriver i ett mejl till Upplandsnytt att han står privat för de mejl han skriver till adressater och att det inte har något med hans roll som Sverigedemokrat att göra.

Partiets pressansvarige Martin Kinnunen säger att de nu ska starta en utredning och att Leif Vogel kan komma att uteslutas ur SD:
– Utan att föregå den här utredningen och partistyrelsens hantering så kan jag konstatera att om en medlem har fientliga åsikter med avseende på deras ursprung eller utseende så får man inte vara kvar i partiet, säger Martin Kinnunen.

– De här e-postmeddelandena är omdömeslösa och innehåller ett språkbruk som kraftigt avviker från vad som är acceptabelt inom Sverigedemokraterna. Det är inte svårt att tolka de här mejlen som att nedvärderar människor från andra länder.

Tolkar du det också så eller menar du att det är lätt att andra tolkar det så?
– Ja, alltså jag får också den uppfattningen när jag tar del av de här e-postmeddelandena, säger Martin Kinnunen, pressansvarig vid Sverigedemokraterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".