Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Balingsta

Möte krävde prov på dricksvatten

Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 23.59
Boende i Balingsta: ”Vi är ju oroliga, vårdslöst att sätta det så nära boende”
(1:54 min)
Boende i Balingsta på mötet. Foto: Mårten Nilsson/SR

Vid ett offentligt möte i går kväll begärde de boende i Balingsta utanför Uppsala att prover ska tas i alla dricksvattenbrunnar i området. En oro har väckts efter att det i höstas blev känt att Sveriges Lantbruksuniversitet bedrivit experiment med radioaktiva ämnen i åkermark i bygden ända sen 1961, utan att de flesta i trakten känt till det.

De boende pekade vid mötet i går kväll bland annat på flera cancerfall i närområdet:
– Vi är ju oroliga, vi tycker det är vårdslöst att det har skett där det bor så mycket människor och finns ett dagis och så vidare, sa en man.
– Om du tittar på olika cancersorter och får fram att det inte beror på strålningen, då måste du ju få fram att det är något annat istället i och med är så tätt med fall, sa en kvinna.
– Det har ju inte funnits någon information ut till bygden heller som säger: ”ursäkta vi har haft radioaktiva försök på er åker 300 meter från när ni bor". Hade vi inte sett grävmaskinerna under september månad och någon ställt frågan till pressen vad det här var – då hade vi aldrig suttit här, sa en man.

Ungefär 25 personer kom till bygdegården i Balingsta i går kväll för att möta både myndigheter och dem som låg bakom försöken med att placera cesium och strontium i ett avgränsat område av bygdens åkermark. Dricksvattenprover har hittills tagits i en brunn, och i det kunde inte något alls av de radioaktiva ämnena upptäckas, men på mötet kom en begäran om att prover ska tas i alla brunnar i närområdet.

För många blev det en chock när radioaktiv jord plötsligt började köras bort i höstas:
– Jag tycker det är mest chockerande att ingen har vetat om det. Jag är ju ändå uppvuxen här sedan -68 och hade ingen aning om att det fanns.

Med på mötet i går kväll var en av de forskare på SLU som var med 1961, numera pensionerade forskaren Hans Lönsjö:
– På 60-talet ville man kanske inte basunera ut sådana här saker alltför mycket.
Men tänkte ni att ”det här ska vi nog inte tala om”?
– Nej det gjorde vi nog inte direkt. Men det blev helt enkelt så. Försöket har gett mycket värdefulla data, det är ett unikt försök som inte funnit någon annanstans i världen.

Hur blir det då med kravet att SLU tar dricksvattenprover i alla brunnar?
– Jag vill gärna undersöka den frågan vidare. Men det är ett ekonomiskt beslut som jag inte har mandat att ta just här vid sittande möte, sa Anders Werner, skyddsingenjör på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".