1 av 3
En ung kvinna tänder ljus vid olycksplatsen utanför skolan. Foto: Kalle Hedström Gustafsson / SR
2 av 3
Ljus vid olycksplatsen utanför skolan. Foto: Kalle Hedström Gustafsson / SR
3 av 3
Blommor på olycksplatsen. Foto: Kalle Hedström Gustafsson / SR
Enköping

Flicka omkom efter påkörning

"Flickan ska ha klämts fast under bussen"
1:24 min

En 15-årig flicka avled imorse efter att ha blivit påkörd och fastklämd under en UL-buss utanför S:t Iliansskolan i Enköping. Olyckan ska ha inträffat vid ett övergångsställe. Busschauffören chockades svårt och fördes till sjukhus.

Det är fortfarande oklart hur olyckan gick till. Så här beskriver biträdande närpolischef Jan Håkansson vad som mötte patrullen som först kom till platsen.

– Det finns en gul buss som har kört in i ett träd och sedan visar det sig att det ligger en person, en flicka som det framkommer sedan, under bussen, säger Jan Håkansson.

Vet ni hur olyckan gick till?

– Inte så här långt. Vi har hört ett antal vittnen och ska nu försöka sammanställa alla vittnesuppgifter. Jag hoppas att vi kan få en bild under morgondagen.

Vår reporter Kalle Hedström Gustafsson besökte Iliansskolan tidigare idag.

– Det har varit väldigt tryckt stämning på S:t Iliansskolan idag. Nästan det första jag möttes av när jag kom in på skolan var gråtande elever som satt på bänkar, elever som kramade varandra och rödgråtna lärare som försökte finnas där och stödja eleverna.

Enköpings skolchef Göran Hedström berättar att S:t Iliansskolan är en liten skola och att alla kände flickan som omkom. Det första han gjorde när han fick höra om olyckan var att larma kommunens krisgrupp.

– Vi åkte direkt till skolan och vi larmade vår POSOM-grupp och såg till att vi förstärkte på personalsidan med elevvårdare, psykologer, kuratorer och skolhälsovård.

Hur har stämningen på skolan varit idag?

– Det är klart att det är jobbigt. Och naturligtvis väldigt jobbigt för familjen.

Hur reagerade eleverna när du informerade dem om olyckan?

– Det är klart att det är en stark reaktion hos eleverna och att man gråter och det är fullt naturligt, det måste de få göra, säger Göran Hedström.

Klockan tolv hade polis och skolledning presskonferens där de berättade att undervisningen kommer att återupptas imorgon, för att försöka ge eleverna en så normal dag som möjligt.

Bussen som var inblandad i olyckan gick i trafik på linje 225 mellan Heby och Enköping när olyckan inträffade.

 - UL beklagar djupt det inträffade. Föraren chockades och fördes till sjukhus. Entrepenören Nobinas kamratstödjare är också inkopplade. Det ska ha varit mycket halt vid olycksplatsen, berättar UL:s informationschef Sture Jonsson.

Kyrkans hus i Enköping har haft öppet från 15.00 i eftermiddags för personer som behöver samtala.

Kalle Hedström Gustafsson
kalle.hedstrom_gustafsson@sr.se
Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".