70 myndigheter övar just nu på ett scenario med en kärnkraftsolycka. Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX

Simulerar kärnkraftsolycka

"Vi får ta fram skådespelartalangerna"
1:04 min

Just nu pågår den hittills största civila krisövningen i Sverige. 6 000 personer och 70 myndigheter över hela landet är med och övar på hur man agerar vid en kärnkraftsolycka och ett radioaktivt utsläpp.

Scenariot är att kärnkaftsverket i Oscarshamn i Kalmar har havererat och att följderna är omfattande med massor av utslagsna samhällsfunktioner. En rad upplänningar från olika myndigheter och institutioner deltar i övningen.

– Scenariot har varit att det är snö och kallt väder och hård påfrestning på Sveriges elproduktion vilket har påverkat Oskarshamns kraftgrupp negativt och det har inneburit att de har fått problem och gått upp i höjd beredskap. Så det är rätt tid och väderförhållanden just nu, säger Stefan Unnevall på beredskapenheten på länsstyrelsen i Uppsala län.

Det låter ju nästan som ett rollspel - är det lite spännande det här?

– Ja, det blir lite rollspel. Just där jag sitter i Enköping på det sk motspelet, där vi gör de här inspelen till de som övar, vi får ju ta fram en hel del skådespelartalanger för att göra det just spännande också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".