Att få byggnadslov för återvinningsstationer är ofta en lång process. Foto: Leif Blom / SCANPIX
Uppsala

"Det finns för få återvinningsstationer"

"Många förpackningar kvar i de brännbara hushållssoporna"
2:00 min

För få återvinningsstationer i Uppsala kommun kan vara en av anledningarna till att 10 000 ton förpackningar, som skulle kunna återvinnas, i stället hamnar i hushållssoporna. Det menar Michael Persson, vid Uppsala Vatten.

– Vi ser ju bland annat då i våra plockanalyser att vi har väldigt mycket förpackningar kvar i de brännbara hushållssoporna och det är ju en tydlig indikation på att det finns för få återvinningsstationer, säger Michael Persson, avfallschef vid Uppsala Vatten, som fått in klagomål från Uppsalaborna.

Ansvaret för att ställa ut tillräckligt många återvinningsstationer ligger hos FTI, Förpacknings och tidningsinsamlingen, men för att få ställa ut stationerna måste de få bygglov och dem är det kommunen som beviljar. Och det är inte helt lätt att få till det här enligt Peter Ingvarsson från FTI.

– Det är det som ofta är det stora problemet att även om vi tillsammans med kommunen har kommit överens om och hittat en plats som vi tycker är lämplig så ska det gå igenom en bygglovsbyråkrati.

FTI väntar svar på bygglovsansökningar för ytterligare sju återvinningsstationer i Uppsala. Peter Ingvarsson igen.

– Det är klart att det är akut.

Vad händer om man inte får till det då, om ni inte får bygglov?

– Ja, då måste vi leta nya platser och begära bygglov igen. Vi kan inte göra mer utan vi måste vänta in de här byggloven.

 Men enligt Brita Christiansen som är planarkitekt på Uppsala kommun å som tidigare arbetat som bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret, kan det ta flera år att få till bygglov.

 Ett sätt att förkorta handläggningstiden tror hon kan vara att bara en handläggare tar hand om alla ärenden kring återvinningsstationer.

– Då tänker man att det här är för krångligt, återvinningsstationer och hur gör man med den då? Och vilka ska jag remittera det här till och ja, det är sällan man får ett sådant ärende och då vet man inte riktigt hur man ska göra.

FTI skulle gärna vara med i sopåtervinningsplaneringen redan innan kommunen gjort nya detaljplaner eller byggt nya bostadsområden. Men så ser det enligt Brita Christiansen inte ut i Uppsala kommun i dag.

Hon ser inte hon som en stor nackdel eftersom hon tror att problemen främst ligger i de redan befintliga miljöerna. En sak som hon däremot ser som en nackdel är att ansvaret är uppdelat på så många olika parter.

– Det fungerar väl inte så bra egentligen. Det blir väl det där att man skyller på varandra, att man inte vet var det sitter fast någonstans, så blir det väl när det är många parter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".