Leif Vogel (SD) Foto: Knivsta kommun
KNIVSTA

Ingen vilde av Vogel

"Utgår från att medlemmarna delar våra åsikter"
1:07 min

Sverigedemokraten Leif Vogel i Knivsta, som i går avgick från samtliga sina politiska uppdrag och som också lämnade partiet, har inga planer på att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde. I stället kommer någon av de två ersättare som partiet har i Knivsta att kliva in på hans plats.

Det var efter att Upplandsnytt i går uppmärksammade att Vogel skrivit mejl till tidningsredaktioner med nedsättande kommentarer om invandrare som han avgick.

Pavel Gamov, distriktsordförande i Sverigedemokraterna säger att partiets kandidater får intyga att de delar partiets åsikter innan de ställer upp i val.

– Vi ber kandidaterna skriva under en vandelsförsäkran, där man intygar att man inte har några betydande skulder, att man inte är straffad för grova brott och där intygar man också att man delar våra åsikter och företräder vårt partiprogram.

När det gäller rasistiska åsikter, hur granska ni det?

– Vi utgår från att våra medlemmar delar våra åsikter men man kan ju inte läsa människors tankar. Vi har känt Leif Vogel ett tag och han har inte uttryck dessa åsikter till oss.

Har ni granskat några texter han har skrivit?

– Ja, vi har tittat på några insändare där men det har inte varit något innehåll som avvikit. E-postmeddelandena har gett en helt annan bild än något som stått i insändarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".