Utvecklingsstörda barn slutar äta

Utvecklingsstörda barn har drabbats hårt sedan Uppsala kommun för ett år sedan började ta betalt av de lärare som äter skolmaten. Det menar FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. Förändringen har lett till att färre lärare äter tillsammans med barnen - och det gjorde bland annat att Gunilla Ehlins dotter Frida slutade gå till matsalen.

Frida Ehlin har just gått ut sexan, just nu är hon på korttidshem några dagar, hemma i köket dukar Gunilla och Fridas småbröder till lunchen.

Gunilla Ehlin säger att Frida länge hade väldigt svårt att lära sig äta men med stor hjälp av skolan har hon lärt sig att klara det både socialt och på andra sätt.

Fram till i höstas, när Uppsala kommun för att spara pengar började ta ut 20 kronor av de lärare som äter skolmaten. Då åt färre lärare i matsalen och Frida vägrade gå dit. Efter några månader började hennes lärare betala och äta med barnen för att det skulle fungera.

Men enligt FUB är det inte så på alla skolor, på vissa är färre vuxna nu med vid lunchen och på andra sitter lärarna vid matbordet, men utan att äta.

Gunilla Ehlin menar att Uppsala kommun bryter mot både läroplan och kursplan för särskolan. I kursplanen står bland annat att eleverna vid skolgångens avslutande SKA kunna agera självständigt i olika matsituationer. FUB kräver nu av kommunen att åtminstone lärarna för de runt 400 särskolebarnen ska slippa betala för skolmaten, så att fler äter ihop med barnen. Men ordföranden i produktionsnämndne för vård och bildning Agneta Boström, säger att så blir det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".