Missnöje mot personalen på Åbyanstalten

Missnöjet fortsätter att jäsa mot personalen på Åbyanstalten utanför Uppsala. Nu har tretton av fångarna skrivit ett brev till kriminalvårdsstyrelsen där man vädjar om hjälp. Men på kriminalvårdsstyrelsen har man inga resuser att utreda klagomålen mot anstaltspersonalen.

Upplandsnytt har flera gånger de senaste åren rapporterat om det missnöje mot personalen som finns ute på Åbyanstalten. Fångarna har bland annat klagat på att handläggningen av permissionsärenden drar ut på tiden och att personalen inte ger tillräckligt med stöd inför frigivningen.

Kritiken har framförts till Eva Maltinger, chef för kriminalvården i Uppsala län, men enligt fångarna har det inte skett någon förbättring. Och nu har man alltså i ett brev vänt sig till myndighetens högsta instans, kriminalvårdsstyrelsen, med en vädjan om hjälp. I brevet skriver fångarna att personalen är oengagerad och inkonsekvent och att personalen motarbetar fångarna.

Fångarna vädjar till kriminalvårdstyrelsen att göra något. Men det är ett rop på hjälp som är förgäves. Anna Törnqvist, personalexpert på krimninalvårdsstyrelsen och hon säger att man inte har möjlighet att utreda klagomålen utan bara kommer att skicka brevet till Eva Maltinger, chefen för kriminalvården i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".